Muhammet Adiloğlu
Sektörümüz son zamanlarda inanılmaz hızla değişen yönetmelikler ile proje çözümlerinde çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Tabi bu problem sadece proje çözümlerinde değil, projeye bakan ilgili idarelerin de kafasını ciddi manada karıştırmaktadır. Yapılan değişikler basit gibi gözüküyor ama uygulamaya gelindiğinde bir yığın problemleri beraberinde getiriyor. Yapılan yönetmelik değişikliklerinin öncelikle pilot bölgelerde uygulanması, denenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm aşamaları gözlemlendikten sonra değişiklik yeterli ve yerinde bulunuyor ise, diğer bölgelere de uygulanması gerekir. Yönetmelik değişikliklerinin detaylarının belirlenerek yapılması işleyişi açısından daha doğru olacağı kanaatindeyim.
Son zamanlarda yapılan başlıca yönetmelik değişikliklerini tek tek ele almak gerekirse bunlardan bazıları, Her 50 araçta 1 adet elektrikli araç şarj istasyonu yeri, Kapıcı dairesi olan büyük yapılarda 3 adet 80*80 ölçülerinde çöp bacası ve bu bacaların aşağıda toplandığı en az 7m2 bir çöp odası, 5.000 m2’yi geçen projelerde binanın elektrik ihtiyacının %5’i kadar güneş panelleri ile elektrik üretecek sistemin binanın çatısına kurulması, gibi bir çok değişiklik sayabiliriz.
Her 50 araca 1 adet yapılacak elektrikli araç şarj istasyonunun kaç kw güçte olacağı, yapılacak olan bu şarj istasyonunun elektriği nereden sağlanacağı, ortak alana bağlanırsa elektrikli aracı olmayan ile elektrikli aracı olan arasındaki adalet nasıl sağlanacağı mevzuatta hiçbir şekilde yazmamaktadır. Yayınlanan bu yönetmelik daha önce hiçbir yerde uygulanmadığı için bizlere projelendirme ve uygulama aşamalarında zorluklar çıkartıyor maalesef.
Kapıcı dairesi olan her binada yapılması zorunlu olan çöp bacaları konusunda daha önce uygulamada yaşanan çok ciddi sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Yapılan bu uygulama değişikliklerinden önce ortak yaşam kuralları, komşuluk hakkı gibi önemli konularda vatandaşlara ileri derecede bilgilendirme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Merdiven sahanlığına bakan ortak alan çöp bacasının içerisine atılan çöpün düştüğü, biriktiği yer ile ilgili de ciddi sıkıntı yaşanmakta. Çöp bacalarına poşet kullanmadan yapılacak dökümler ile bacanın kirlenmesi ve baca içerisinde her türlü haşeratın dolaşacak olması bu yönetmelikle ilgili bizleri bilinmezlikler içerisine sürüklemektedir.
Yapılan değişiklikler içerisinde en heyecan duyduğumuz konu ise güneş panelleri ile elektrik üretme zorunluluğudur. Kamu menfaati için çok önemli olan bu konuda elimizden geldiğince desteklerimizi verip, bizden istenilenin çok daha fazlası ile enerji üretmek için çalışmalar yapmalıyız. Buradaki soru işareti ise, uygulama konusunda elektrik dağıtım şirketleri ile yaşanacak anlaşmazlıklar diyebiliriz. İnşallah en kısa sürede mevzuattaki eksiklikler düzeltilip, güneş enerjisi ile elektrik üretme noktasında toplu konut sitelerinin önü açılır ve ülkemize gerekli olan desteği vermiş oluruz.
Özetle diyebiliriz ki; gelişen ve değişen dünyada bu yönetmelik değişiklikleri kaçınılmaz olduğu şüphesizdir. Ancak bu değişiklikler konusunda mutfakta daha iyi çalışma yapıldıktan sonra sahaya çıkılması çok önemlidir. Bizim derdimiz yapılan değişiklikler değil, doğru ve faydalı şekilde bu yeniliği uygulayabilmektir.