Konutlarda sismik izolatör

Muhammet Adiloğlu

Tüm Makaleleri

Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra vatandaşlar tarafından ilgi duyulmaya başlanan konuların başında sismik izolatörler geliyor. Ülke genelinde şimdiye kadar şehir hastanelerinde uygulanan sismik izolatörlerin, diğer kamu binalarında da uygulanabilmesi için gerekli girişimlerin olduğunu görüyoruz.
Son yıllarda yerli ve milli olarak ülkemizde üretilen sismik izolatörlerin mevcut olduğunu biliyoruz. Ayrıca bu izolatörlerin ülkemizde bulunan test merkezlerinde yerli ve milli olarak test edilme imkânı bulunuyor. Sismik izolatörlerin oldukça pahalı, lüks bir uygulama olduğu konusunda yanlış bir düşünce söz konusu. Fakat yerli ve milli olarak üretilen sismik izolatörlerin etkisi ile geçmiş yıllara göre maliyetlerin düştüğünü, tahmin edilenin aksine gayet hesaplı olduğunu söyleyebiliriz. Bilmediğimiz ve uygulamadığımız bu yeni teknoloji ürünler maalesef bize yüksek maliyetli gibi geliyor.

Devletimizin kamu binaları için sismik izolatörleri yoğun şekilde kullanmak için başlattığı seferberliğe bizler de özel sektör bileşenleri olarak katılabiliriz. Zemin değerlerinin iyi olduğu, sıvılaşmanın olmadığı veya sıvılaşma olup da zemin iyileştirmesi özenle, hassasiyetle yapılmış yerlerde, zemin üstü dokuz katı geçmeyen tüm yapılarda sismik izolatör kullanılabilir. Bina ne kadar büyük ve hacimli ise, maliyet o denli düşük olacaktır. Karma kullanımlı (ticaret+konut), konut, okul, hastane, alışveriş merkezi, otel vb. projelerde sismik izolatör kullanılabilir. Fakat burada dikkat çekmek istediğimiz oldukça yaygın olan ticaret+konut ve konut parsellerinde kullanılmasıdır. Ofis binaları ve konut binalarında sismik izolatörler ile deprem sonrası hayatın sıkıntısız bir şekilde devam etmesini sağlayabiliriz. Sismik izolatör kullanarak yaptığımız bir yapıda, normal yapılara göre zemin etütleri, mekanik tesisat aksamı, asansör çözümleri vs gibi dikkat etmemiz gereken farklı uygulamaların olduğunu söyleyebiliriz.

Sismik izolatör uygulamalarının, çok iyi proje çalışması yapılarak özenle yerine montaj edilmesi gerekmektedir. Bu konuda özellikle bilimsel bir yaklaşım ile konunun uzmanlarından destek almamız gerekiyor. Uzman kişiler tarafından bilimsel bir yaklaşım ile doğru projelendirilmiş sismik izolatörlü kamu, ticaret, ofis, konut binaları bizleri geleceğe güvenle taşıyabilir. Öncelikle 2000 yılından önce yapılmış binalarımızı son deprem yönetmeliğine uygun şekilde yeniden imal edip vatandaşları birinci derecede riskli binalardan kurtarmamız gerekiyor. Sismik izolatör kullanılmayan bina güvenli değildir diye bir şey söylemek yanlış olur. İyi bir zemin üzerine son deprem yönetmeliği ile imal edilen her binanın oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Fakat buna sismik izolatörü de eklersek deprem sonrası bu binalarda yaşam kaldığı yerden devam eder.

Ülkemizde meydana gelen depremlerde vefat eden vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralı olanlara da Allah’tan acil şifalar dilerim.